Правдивая история Украины, помощь беженцам и многое другое в новом проекте Медиахолдинга 100%

Вода на Землі може походити з іншої планети



Вода на Землі з’явилася в результаті зіткнення з іншою планетою завбільшки з Марс. Ця ж подія, яка відбулася приблизно 4,5 мільярди років тому, стала причиною появи на земній орбіті Місяця. Згідно з ідеєю, яку вчені називають «гіпотезою про великий вплив», природний супутник нашої планети утворився з уламків після того, як планета під назвою Тейя врізалася в Землю.

Як повідомляє Newsweek, що нове дослідження вчених з Мюнстерського університету у Німеччині вказує нові подробиці тих подій. Тейя могла походити із зовнішньої частини Сонячної системи. І цілком ймовірно, що саме вона відповідальна за появу великих запасів води на Землі.

Походження води на нашій й інших твердотілих планетах на кшталт Марса давно стало темою для суперечок між вченими. Цьому сприяв той факт, що наша планета сформувалася у внутрішній частині Сонячної системи, де бракує таких речовин.

«Формування Місяця і поява води на Землі – два фундаментальних питання у космічній хімії, які лишаються відкритими», - сказав автор дослідження Герріт Будде.

«З’ясування цих процесів критично важливе для розуміння ранньої еволюції Сонячної систем, формування планет і розвитку життя», - додав він.

Попередні дослідження показали, що на початку Сонячна система була розділена навпіл. І така ситуація зберігалася впродовж кількох мільйонів років. Юпітер відігравав роль бар’єру, який не допускав обмін матеріалами між внутрішньою і зовнішньою частинами.

Зовнішня частина Сонячної системи була заповнена метеоритами, які містили багаті на воду вуглецеві сполуки. Тим часом, внутрішня частина складалася здебільшого з абсолютно протилежних за хімічним складом метеоритів, на яких води не було. Серед найбільш популярних пояснень появи води на Землі говорить, що багаті воду і вуглець тіла доставили якимсь чином ці матеріали на нашу планету. Однак, вчені не впевнені щодо того, коли така міграція із зовнішньої Сонячної системи відбулася. І про які об’єми може йти мова.

Щоб знайти відповідь на ці питання, німецькі вчені провели аналіз даних про зразки сріблясто-білого металу під назвою молібден, отриманого з метеоритів і з земних джерел. Ізотопи дозволили їм чітко відділити матеріали, які містять вуглець, від тих, в яких його немає. Таким чином, фактично був визначений «генетичний відбиток», за яким можна було розрізнити матеріали із зовнішньої й внутрішньої частин Сонячної системи.

«Порівнюючи склад ізотопів молібдену з Землі й метеоритів, ми вперше змогли визначити кількість матеріалів, які додалися до Землі із зовнішньої Сонячної системи, і час, коли це сталося. А також визначити з’ясувати походження чинника, який призвів до появи Місяця і земної води», - сказав Будде.

«Коротше кажучи, воду на Землю доставив багатий на воду вуглецевий матеріал, який прийшов з холодної зовнішньої частини Сонячної системи. Вірогідно він походив з-за меж орбіти Юпітера», - додав вчений.

«Це сталося відносно давно, наприкінці історії основного зростання Землі. Цей матеріал був доставлений, найвірогідніше, великим чинником – планетою Тейя – який також спричинив формування Місяця. Це означає, що чинник сам походив із зовнішньої частини Сонячної системи. А до цього часу було прийнято вважати, що Тейя походила з внутрішньої частини й сформувалася поблизу Землі», - пояснив Будде.

На думку вчених, поява води на Землі й формування її природного супутника, який стабілізував вісь нашої планети, були особливо важливими факторами для зародження життя.

цей матеріал доступний російською

Global Women Business Forum "EuroWoman 2022"

Global Women Business Forum "EuroWoman 2022"
Turkey 2022 Istandul | 30th of June - 4th on July

Популярные публикации за 7 дней

Популярные публикации за последний год