Правдивая история Украины, помощь беженцам и многое другое в новом проекте Медиахолдинга 100%

Робот відкриває таємниці давньоєгипетських пірамід



Це головоломка, над якою єгиптологи ламають голови протягом десятиліть. Йдеться про так звані “повітряні шахти” Великих Пірамід у Гізі, заблоковані ззовні, невідомо чому.

Команда з Лідського університету розробила робота Джіді, призначеного для розгадки однієї з найдавніших у світі таємниць: того, як були збудовані ці піраміди.

Роботів і раніше поміщали у піраміди. Проте жоден з них не був достатньо мініатюрним і гнучким, щоб з‘ясувати, що ж діється в самісінькому кінці мурів. А робот Джіді якраз годиться для цього.



“Наш робот, за допомогою цих чотирьох м‘яких подушечок, проникає туди, куди ніколи нікому раніше не вдавалося. Отож, йдеться про цілком новий спосіб пересування всередині повітряних шахт”, – розповідає Джейсон Ліу, дослідник з Лідського університету.

Джіді збудовано за допомогою тривимірного принтера. Ця технологія дає змогу вченим виготовляти найскладніші (і водночас дуже міцні) деталі робота. Робот також оснащений камерами і мініатюрними ультразвуковими пристроями, які можна пристиснути до мурів і за допомогою внутрішніх звуків визначити товщину і стан каменю, з якого їх збудовано.

“Використання роботів для з‘ясування того, що ж відбувається всередині цих мурів, можливо, допоможе знайти приховані там скарби. Це просто щось фантастичне”, – каже Кемпбелл Прайс, куратор відділу єгиптології Манчестерського музею.

Хай там що, тепер стародавні піраміди розкриють бодай частину своїх таємниць.

Ссылка на источник

Global Women Business Forum "EuroWoman 2022"

Global Women Business Forum "EuroWoman 2022"
Turkey 2022 Istandul | 30th of June - 4th on July

Популярные публикации за 7 дней

Популярные публикации за последний год