Правдивая история Украины, помощь беженцам и многое другое в новом проекте Медиахолдинга 100%

Під льодовиками Гренландії виявили понад 50 озер



Вчені виявили 54 невідомих досі озера з рідкою водою під льодовиковим щитом Гренландії. Про це в середу, 26 червня, повідомляє BBC з посиланням на дослідження вчених зі США і Великобританії.

Зазначається, що виявлені в Гренландії підлідні водойми не такі великі, як в Антарктиді, де налічується близько 470 озер. Найбільше озеро Антарктиди називається Схід. Його протяжність досягає 250 кілометрів. А найбільше озеро під льодами Гренландії всього шість кілометрів завдовжки.

"На відміну від антарктичних озер під льодом, які зазвичай формуються між внутрішніми розколами, ці нові гренландські озера в основному розташовані на краях щита під льодом з відносно повільним рухом. Більшість з них стабільні", - розповіла Джейд Боулінг з університету Ланкастера.

Раніше стало відомо, що за останні 46 років темпи танення льодів у Гренландії збільшилися в шість разів. Втрата цим островом льодів уже привела до підвищення рівня Світового океану на 13,7 мм (плюс / мінус 1,1 мм). Причому половина цього зростання припала на останні вісім років.

Читати новину російською

Global Women Business Forum "EuroWoman 2022"

Global Women Business Forum "EuroWoman 2022"
Turkey 2022 Istandul | 30th of June - 4th on July

Популярные публикации за 7 дней

Популярные публикации за последний год