Правдивая история Украины, помощь беженцам и многое другое в новом проекте Медиахолдинга 100%

Атака на Саудівську Аравію. Чому дорожчає нафта



У Перській затоці стався напад на чотири танкери, два з яких належали Саудівської Аравії. Незабаром несучі вибухівку дрони атакували дві насосні станції Saudi Aramco на нафтопроводі Схід-Захід. Ер-Ріяд був змушений зупинити прокачування.

США напередодні попереджали, що Іран може зробити атаки на комерційні та військові судна. Тегеран заперечує свою причетність до події. На тлі атак ціни на нафту різко пішли вгору, повідомляє Інформагентство 100% news, з посиланням на видання Корреспондент.

Атака на Саудівську Аравію

Кілька арабських видань повідомили, що на світанку 12 травня в порту Фуджейра в Об'єднаних Арабських Еміратах сталися вибухи на семи пришвартованих там великих нафтових танкерах.

При цьому ліванський телеканад Al-Mayadeen також повідомив, що над територією порту баражували американські і французькі військові літаки.

Місцева влада інформацію про вибухи заперечує.

13 травня Саудівська Аравія заявила про вибухи на двох нафтових танкерах, які перетинали Перську затоку недалеко від узбережжя ОАЕ.

Мністр промисловості і мінеральних ресурсів Саудівської Аравії Халед бен Абдель Азіз аль-Фалех назвав атаку саботажем і повідомив, що обидва танкери одержали серйозні ушкодження. Витоку нафти і при цьому не було. В результаті, ніхто не постраждав.

Також постраждали ще два танкери, імовірно, з ОАЕ і Норвегії. Аль-Фалех заявив, що цей напад підриває свободу морської навігації і безпеку поставок палива для споживачів по всьому світу.

Один із саудівських танкерів йшов у порт Рас-Таннура, щоб завантажити сиру нафту для американських клієнтів компанії Saudi Aramco.

14 травня міністр енергетики Саудівської Аравії повідомив, що дві нафтові станції Saudi Aramco зазнали нападу озброєних дронів. Було зупинено прокачування нафти, щоб оцінити завдані збитки і провести відновлювальні роботи.


З цього трубопроводу нафта йде в порт Янбу на узбережжі Червоного моря. Атака дронів спричинила пожежу, з якою врешті вдалося впоратися. За словами аль-Фаліха, експорт нафти йде без перебоїв. Міністр назвав напад терактом, спрямованим на дестабілізацію світового ринку вуглеводнів.

Про відповідальність за напад заявили повстанці-хусити в Ємені, яких підтримує Іран. Кровопролитну війну в цій країні також підтримує Саудівська Аравія, але на стороні урядових військ.

"Це - послання Саудівській Аравії. Припиніть вашу агресію. Наша мета - відповідати на злочини, які щодня відбуваються проти єменського народу", - йдеться в їх заяві.

США попереджали


Арабські країни засудили напади на танкери і заявили, що "подібні безвідповідальні дії" збільшують напруженість в регіоні. Але ніхто з арабських держав не назвав винуватців події.

Варто відзначити, що 9 травня Американська морська адміністрація попереджала про загрозу в районі Фуджейра.

"З початку травня зростає ймовірність, що Іран і/або його регіональні союзники можуть вжити заходів проти інтересів США і їх партнерів, у тому числі, проти інфраструктури нафтовидобутку, після того як недавно погрожували закрити Ормузьку протоку", - говорилося в повідомленні.

Це попередження було випущено через два дні після того, як Іран заявив про припинення частини своїх зобов'язань за ядерною угодою.

Тегеран, своєю чергою, шкодує через інцидент з танкерами і назвав його "актом вандалізму", а також попередили про "змови з метою підірвати безпеку і стабільність в регіоні". В іранському парламенті припустили, що атака може бути здійснена третьою стороною.

Іран погрожував закрити протоку

Порт Фуджейра знаходиться за 140 кілометрів на південь від входу в Ормузську протоку - найважливіший морський шлях для світової торгівлі нафти. Він з'єднує Перську і Оманську затоки, і через нього проходить близько третини морської нафтової торгівлі і майже одна п'ята всієї споживаної у світі нафти.

Через Ормуз йдуть поставки нафти з Саудівської Аравії, Ірану, ОАЕ, Кувейту і Іраку, а також майже весь СПГ, вироблений найбільшим у світі експортером цього виду палива - Катаром.

Іран погрожував, що може заблокувати поставки нафти в Перській затоці через Ормузьку протоку, якщо США відновлять санкції і введуть заборону на продаж іранської нафти. Зараз Іран дозволяє користуватися своїми територіальними водами на добровільній основі.

Експерти, при цьому, говорили, що від блокування протоки швидше постраждає не нафтовий, а газовий ринок (через протоку транспортується 30 відсотків торгованого на світовому ринку скрапленого природного газу), оскільки є ще чотири нафтопроводи.


У квітні напруга в стосунках між США та Іраном посилилася з новою силою. Так, країни визнали армії один одного терористичними організаціями. Крім того, Вашингтон вирішили не продовжувати виключення з санкцій для ряду країн, які купували іранську нафту

Потім на початку травня Іран, за повідомленнями ЗМІ, встановив балістичні ракети ближнього радіусу дії на своїх кораблях у Перській затоці.

У відповідь, США розгорнули авіаносну ударну групу на чолі з авіаносцем Авраам Лінкольн і цільову групу бомбардувальників у зоні відповідальності центрального командування США на Близькому Сході.

Нафта дорожчає


Нафтовий ринок відреагував підйомом на новинах з Близького сходу. Липневі ф'ючерси на Brent на лондонській біржі ICE Futures до цього часу подорожчали на півтора долара за добу - до 71,44 за барель.

Додаткову підтримку нафтовому ринку надали заяви президента США Дональда Трампа про те, що він поки не прийняв рішення про те, чи варто піднімати мита на решту товарів китайського експорту.

Також ринок очікує даних про запаси палива в США.

За оцінками опитаних Bloomberg експертів, на минулому тижні запаси нафти в Штатах збільшилися на 170 тисяч барелів, тоді як запаси бензину скоротилися на 290 тисяч барелів, дистилятів - на 580 тисяч барелів.

Global Women Business Forum "EuroWoman 2022"

Global Women Business Forum "EuroWoman 2022"
Turkey 2022 Istandul | 30th of June - 4th on July

Популярные публикации за 7 дней

Популярные публикации за последний год